Ärevus ja ÜTI (ülitundlikkus)

1K

Ärevus ja ÜTI (ülitundlikkus)

Ärevus ja ülitundlikkus võivad tihti olla omavahel seotud ning seeläbi ka mõjutada meie igapäevast heaolu.

Ülitundlikkuse kontseptsiooni tutvustas esmakordselt psühholoog Elaine Aron 1990. aastatel. Tema uuringute kohaselt on umbes 15-20% elanikkonnast kõrge tundlikkusega, mida ei peeta häireks vaid isiksuseomaduseks.

ÜTId (ülitundlikud inimesed) või HSP-d (Highly Sensitive Person) võivad teatud olukordades tunda rohkem ärevust või stressi, kuid sellel omadusel on ka mitmeid positiivseid aspekte, nagu tugev loomingulisus, sügavad inimsuhted ja võime märgata detaile, mis võivad teistel kahe silma vahele jääda.

Ülitundlikkus viitab tavaliselt kõrgendatud tundlikkusele väliste stiimulite suhtes, mis võivad hõlmata valju helisid, eredaid tulesid, rahvarohkeid kohti või isegi tugevaid emotsioone, nagu näiteks teise inimese ärevust. See ei ole ainult füüsiline reaktsioon, vaid võib hõlmata ka emotsionaalset ja sotsiaalset tundlikkust.

Ärevus, teiselt poolt, on emotsionaalne seisund, mida iseloomustavad pidev muretsemine, hirm või rahutus. Kuigi ärevus on loomulik vastus stressile ja võib olla kasulik ellujäämiseks, võib see muutuda probleemiks, kui see on pidev ja segab igapäevaelu.

Millised siis on seosed ärevuse ja ülitundlikkuse osas, millele võiksid inimesed tähelepanu pöörata:

  1. Sensoorne ülekoormus
    Ülitundlikud inimesed võivad kogeda sensoorse ülekoormuse tõttu sagedamini ärevust. Näiteks võib müra, eredus või isegi sotsiaalne suhtlus tekitada tugeva stressireaktsiooni, mis võib viia ärevuse tekkeni.
     
  2. Emotsionaalne reageerimine
    Ülitundlikud inimesed võivad intensiivsemalt tajuda ja reageerida teiste inimeste emotsioonidele ja olukordadele. See võib suurendada ärevust, eriti kui olukord on konfliktne või stressirohke.
     
  3. Perfektsionism ja kõrged ootused
    Ülitundlikud inimesed võivad omada kõrgemaid ootusi enda suhtes ja püüda vältida vigu või kriitikat. See võib viia ärevuseni, kuna nad muretsevad pidevalt, kas nad vastavad ootustele. 
     
  4. Negatiivse kogemuse sügavam töötlemine
    Ülitundlikud inimesed kipuvad sügavamalt analüüsima ja läbi elama negatiivseid kogemusi, mis võib samuti ärevust suurendada.

Seega võivad ülitundlikkus ja ärevus olla omavahel seotud, sest ülitundlikud inimesed võivad olla vastuvõtlikumad stressi- ja ärevusreaktsioonidele. Samas on oluline märkida, et kõik ülitundlikud inimesed ei pruugi kogeda ärevust, ja vastupidi. Need seisundid on keerulised ja nende vahelised seosed on kindlasti igal juhtumil erinevad.

Close
Muutuste Ateljee 2023 I Kõik õigused kaitstud @ Kodulehe tegi Digituul